Zuid-korea, de toekomst lijkt wel zeer nabij

25 Mrt

ETRI

Dag 1 in Zuid-korea begint (vroeg) met een bezoek aan ETRI. Dit is een van de vele fundamenteel technologie onderzoeksinstituten die door de regering worden ondersteund. Deze instituten concurreren deels met elkaar en met de R&D afdelingen van de grote Koreaanse industriele conglomeraten (zoals Samsung). Hun doel is fundamenteel onderzoek te doen en maximaal standaarden te creeren binnen de relevante internationale organisaties (zoals ETSI bijvoorbeeld). Een heleboel van de Wimax en LTE standaarden komen bijvoorbeeld van ETRI.

Hier krijgen we zicht op een aantal ontwikkelingen die wel heel kort bij commercialisering zitten. Indrukwekkend bijvoorbeeld is LTE advanced, de volgende generatie 4G, waarvan de commercialisering wordt verwacht in 2014. De proefopstelling toont een Full HD 3D stream over LTE advanced. De technologie levert een bandbreedte tot liefst 600 Mbps, en dit door de lucht ! De mobiele revolutie is nog niet voorbij. Zaak zal zijn in Europa spectrum te vinden voor dit soort toepassingen, maar wat zeker is, als het er komt gaat het het mobiel gedrag fundamenteel beïnvloeden.

Hilarisch is dan weer de proefopstelling (maar is ondertussen gecommercialiseerd) van de “bone conducted phone”, een telefoon die via trillingen geluid doorgeeft via je schedel. Ideaal in luidruchtige omgevingen of voor gehoorgestoorden. Echt indrukwekkend. Je houdt de telefoon boven op je schedel en hoort gewoon.

Verschillende opstelling tonen “transparent smart glass amoled screen technology”, gebruikt voor toepassingen van touchscreens in allerlei omstandigheden, zoals aankondigd door Pushkar Sane. Daarvoor zullen we later nog meer van zien.

Onze productie reisgenoten waren daar weer helemaal weg van de computeranimatie technieken gebruikt om live personages in films te integreren. Indrukwekkend, het verschil tussen de echte en de geanimeerde acteurs, side by side, was haast niet te merken.

De researchers gaven ons een zicht op de lopende onderzoeken om een flavour van de toekomst te krijgen :

 • Realistic and immersive TV
  • Met 3D is de evolutie van “immersive tv”, een rijkere ervaring, niet afgelopen
  • Ze doen nog verder onderzoek naar holographie, augmented reality en panorama tv.
  • ETRI verwacht dat de komst van ultra high defintion (x 8) en brillenvrije 3D zal samengaan. Voor dat laatste blijft het scherm de grootste uitdaging, naast de compressie.
   • Een van de onderdelen van het project is de compressieratio te verdubbelen. Er wordt geen 3D zonder brillen verwacht voor 2015
   • Bijzonder interessant is de ontwikkeling van een nieuwe 3D ontwikkelingsstandaard waarbij HD en 3D in dezelfde transportstream wordt geintegreerd en het eindtoestel bepaalt wat er getoond wordt.  Voor operatoren zoals wij ook weer extra efficientie en het wordt ook voor de consument makkelijker : geen aparte zenders meer voor HD en 3D. Het doel is overigens dit over de smalle DVB-t bandbreedtes te kunnen.
   • En al dat zou gepaard gaan met 22.2 geluid (ja, u leest het goed) gereproduceerd door 8 luidsprekers
 • Broadcast en telecom convergence staat hoog op de researchagenda: dingen zoals …
  • Verfijningen van de html5 standaard (wat hier echt wel als de toekomstige standaard voor smart tv ontwikkelingen wordt voorgesteld), smart advertising technieken die cruciaal worden in de toekomstige business modellen voor commerciele tv. Dat zullen we ook later bij onze bezoeken merken.
  • Unified open media service platformen over telco en broadcast heen, met open API. Om zo cloud broadcast services te organiseren.
 • Nieuwe gebruikservaringen, zoals verdere verfijningen van zoeken en recommendations, UI besturing via spraak en bewegingen, …

Dit gaf ons al een idee waar de televisiewereld naar toe gaat. Veel van wat we te zien kregen was al zeer kort bij de markt (of was er al), de lopende projecten waren duidelijk verfijningen. Deze research instituten zijn duidelijk een van de drijvende krachten achter het Koreaanse economische wonder, onder andere in consumentenelectronica. ETRI riep duidelijk op naar gezamenlijke researchprojecten met Europese partner (met die hoop hebben ze ons ontvangen). Misschien een idee voor IBBt en/of MIX ?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: