Bye bye Hong Kong, hello South Korea

24 Mrt

Onze drie dagen Hong Kong zijn voorbij. We hebben heel wat indrukken over ons heen gekregen. Als er een ding echt indruk maakte, dan is het de kracht die hier aanwezig is. Om het met Pushkar Sane te zeggen: “The next big thing is small, and you can find it somewhere in a garage in China”. De wereldmacht verschuift naar het Oosten. And they clearly have a plan. We kregen de boodschap waar ze met hun economie naar toe gaan/willen gaan op een zeer consistente manier gepresenteerd. De overheid hier doet er dan ook alles aan om ondernemerschap en innovatie te ondersteunen.

Ook duidelijk: Azië is divers en het is niet overal innovatie wat de klok slaat. We hebben nog niets gezien wat ons omverblies, maar de richtingen zijn wel duidelijk en werden perfect samengevat in onze eerste presentatie (zie DAG 1: start de reis met de conclusie?)

Verder: de impact van infrastructuur en sociologie op consumentengedrag is enorm. Vernieuwingen zoals mobiele tv moeten tegen de achtergrond van het specifieke lokale gedrag geplaatst worden (pendelen, kleine appartementen), net zoals infrastructuurmogelijkheden tegen de achtergrond van de lokale setting geplaatst moeten worden: fiber to the home is veel minder kapitaalsintensief op een kleine oppervlakte met veel hoogbouw.

We zullen even tijd nodig hebben om al deze indrukken te verwerken. Maar eerst vertrekken we naar Zuid-Korea waar een aantal elektronicagiganten op ons wachten.

Nog een kleine anekdote: Hong Kong is een vat vol tegenstellingen. Enerzijds hypermodern, maar er wandelt af en toe traditie door. Wat bijvoorbeeld ongelofelijk is: stellingbouw. Stellingen rond wolkenkrabbers, zelfs 20 verdiepingen hoog, worden nog steeds gebouwd met bamboe aaneengebonden met koordjes.

Onwaarschijnlijk indrukwekkend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: