Minister Lieten, Hong Kong wacht op u

21 Mrt

Nog nooit heb ik een regio gezien die zich zo nadrukkelijk en consistent profileerde om bedrijven aan te trekken, vooral in de creatieve multimedia sector. Vanuit verschillende hoeken kregen we steeds hetzelfde verhaal. Hong Kong is zeer ondernemersvriendelijk, is de poort naar China en ook centraal gelegen in de regio.

En ondernemersvriendelijk zijn ze. Kapitaal kan vlot in en uit, belastingen zijn eenvoudig en zeer laag en ze spreken Engels. Bovendien biedt het rechtssysteem bescherming voor intellectual property rights, wat Hong Kong een ideale eerste toegangspoort tot de gigantische Chinese markt maakt. Alle Aziatische markten zijn bereikbaar op 4 uur vliegen, de helft van de wereldbevolking woont in een straal van 5 uur vliegen.

Ze doen hun uiterste best om hun economie andere fundamentals te geven.  Hong Kong was al een diensteneconomie maar vooral gericht op handel en banken. Ondertussen wordt China meer en meer een consumenten- i.p.v. een productiemarkt en wil Hong Kong daar op inspelen door o.a. het aantrekken van creatieve, digitale en multimediabedrijven. Dat doen ze niet alleen met een intensieve begeleiding door de overheid van nieuwkomers (bedrijf oprichten in 48 u), maar ook door het inrichten van bedrijvencenters zoals Cyberport. Van subsidies geen sprake, van stimuleren en de juiste omgeving creëren des te meer.

Van Cyberport viel ik echt achterover. Een bedrijvencampus voor ICT, digital en mediabedrijven met als doel incubatie, verhuur van full-service kantoren of eenvoudige office space. Naast de gebruikelijke faciliteiten beschikt dit ultramoderne en zeer mooie complex over een 10 gbps intern netwerk, een testlab voor alle mobiele apparaten, montagestudio’s, een virtuele opnamestudio met motioncapture, …, te huur op dag of uurbasis. Alles is er. Je stapt er vanuit Vlaanderen binnen en in minder dan een week ben je gestart. Het zit ondertussen voor 90% vol met 115 bedrijven (waaronder 1 Vlaams) en meer dan 5000 werknemers. Hier wordt innovatie en ondernemerschap gegenereerd, niet door subsidies maar door de juiste omgeving te creëren. De overheid heeft de grond geschonken (die is hier zeer kostbaar), de rest is privé gefinancierd (o.a. door verkoop van woningen op de campus). Het wordt ook als een privébedrijf gerund.

De Vlaamse regio wil van Vlaanderen graag een creatieve en ondernemende regio maken. Wel, hier is inspiratie op te doen. Stimuleren kun je leren. Misschien moeten we de mensen van de Hong Kong trade organisation of van Cyberport in Mechelen uitnodigen en in contact brengen met de talrijke Vlaamse multimedia innovatoren, als ze nog eens een Europese roadshow doen.

Een bezoek aan de Run Run Shaw Unversity versterkte de indruk van een strak geleid centraal innovatieplan alleen maar. Een ultramoderne school met ongelooflijke faciliteiten (studio’s, montagecellen, een eigen tv zender,…) die de creatievelingen van morgen in de media en multimedia moet vormen. Deze stad heeft een plan en de markt van een miljard mensen ligt aan de achterdeur. Hier staat wat te gebeuren de komende decennia.

Ps. Dit artikel werd geschreven ten persoonlijke titel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: